Śniadaniowe tosty
Składniki:
-2 lub 3 kromki chleba orkiszowego
-1 jajko
-10 ml niesłodzonego mleka migdałowego
-1/2 łyżeczka cynamonu
-1/2 wiórków kokosowych
-1 czubata łyżka twarogu lub jogurtu greckiego
-1/2 banana
- truskawki
- jagody
- Syrop z agawy do smaku
- Mały kawałek masła lub odrobina oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Masło/olej roztopić na patelni na średnim ogniu.
Jajko ubij trzepaczką w głębszym naczyniu z mlekiem migdałowym i cynamonem. Kromki delikatnie namocz z mikstura z jajek i piecz na złoty kolor z obu stron w ciągu kilku minut. W między czasie przygotuj owoce. Tosty podawaj z łyżką jogurtu greckiego lub twarogu z odrobiną jogurtu w środku i z owocami. Posyp wiórkami kokosowymi i dodaj odrobinę syropu z agawy do smaku!
Naleśniki
Przepis:
-1 żółtko
-2 Białka
- Około 30 g płatków owsianych
- miarka odżywki białkowej w moim przypadku czekoladowo - kokosowa
- Borówki (mogą być mrożone )
- Syrop z agawy/ miód/Stevia lub inny słodzik
- Nieco mniej niż 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- Cynamon (jeśli chcesz)
- Mleko (migdałowe albo sojowe )
Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki! Wymieszać i dodać dużo mleka - jak na naleśniki. Następnie pianę z białek złączyć ze wszystkimi produktami łącznie z delikatnie zmiksowanymi jagodami. Smażyć najlepiej na sprey'u PAM
Sernik
Składniki na podstawę ( spód ) :
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
160g daktyli
Składniki na ciasto (sernik):
1kg twarogu ( nie miałam tyle użyłam ok 700g)
4 białka jaj
4 łyżki syropu z agawy
1 cytryna ( skórka i sok ) - może być limonka
150g borówek amerykańskich
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Migdały, orzechy włoskie i daktyle zmiel na mąkę ( gładka masa sproszkowana). Umieść papier do pieczenia w tortownicy i posmaruj brzegi olejem lub masłem. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę, dodaj ser, syrop z agawy - zblenduj na gładką masę. Zetrzyj skórkę z cytryny bądź limonki a następnie dodaj do masy razem z sokiem. Dobrze wszystko zmieszaj, przed pieczeniem dodaj borówki, mogą być bardziej schowane w ciasto wtedy nie będzie tego co na moim zdjęciu czyli nie popękają w trakcie pieczenia. Wlej gotową masę na tortownicę i piecz 75 minut.
Czekoladki
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady (85% kakao)waniliowe lody:
1-2 mrożone banany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lody czekoladowe:
1-2 mrożone banany
1 miarka białka czekoladowego (lub 1 łyżeczka proszku kakao)
1 łyżeczka syropu klonowego / miodu lub syropu z agawy
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Lody waniliowo bananowe i czekoladowe robimy osobno w blenderze aż masa będzie gładka. Później je łączymy razem.
Owsianka
Składniki:
55 g platków owsianych
200 ml mleka migdałowego niesłodzonego - od biedy będzie mleko sojowe lub zwykłe od krówki
1 banan
1 jabłko
1/4 łyżeczki cynamonu Cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka stołowa orzechów laskowych
1 łyżka stołowa nasion lnu
Opcjonalnie: Kilka jagód
Przygotowanie:
Umieść płatki owsiane z mlekiem migdałowym, cynamonem i kakao w rondlu -na małym ogniu i gotować przez 5 minut.
Pokroić banana na plasterki i umieścić go tam jak najszybciej. Pokroić w kostkę jabłko, także umieścić w rondelku. Dobrze wymieszać jeszcze ok 2 minuty.
Wymieszać z siemieniem lnianym, umieścić w misce i dodać na górę kilka plasterków bananów + kawałki jabłek. Posypać orzechami laskowymi i ewentualnie dodać jagody.
Sałatka
Składniki:
- 50 g makaronu orkiszowego
- 2 łyżki domowego pesto zielonego
- duża garść rukoli
- 8 pomidorków cherry lub inna odmiana
- 75 g wędzonego kurczaka
- 150 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gotujemy makaron, przez 10 minut. Odcinamy końce fasolki i gotujemy. Podczas gdy makaron i fasola gotują się robię domowe pesto. Pokrój pomidory na ćwiartki, wędzonego kurczaka w kostkę i zetrzyj na tarce trochę parmezanu. Odcedź makaron i fasolkę i zmieszaj je z łyżką oliwy z oliwek, wymieszaj z pesto, warzywami, kurczakim i garścią umytej rukoli. Posyp parmezanem, przechowuj w lodówce.